Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ...

Ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν πως σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά, τα μύρτιλλα αποτελούν ίσως την πιο πλούσια πηγή των ευεργετικών για την υγεία μας αντιοξειδωτικών συστατικών.

Σε γενικές γραμμές τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται ως παραπροϊόντα των μεταβολικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα, προστατεύοντάς το κατ’ αυτόν τον τρόπο από τις βλαπτικές τους επιδράσεις.
 Η υπέρμετρη παραγωγή ελεύθερων ριζών έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν στα μύρτιλλα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου. Επιπλέον, φαίνεται πως διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι της Escherichia Coli.
  • Το χλωρογενικό οξύ ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αφού σύμφωνα με μελέτες επιβραδύνει την απορρόφησή της μετά από ένα γεύμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Οι κατεχίνες, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες και στο πράσινο τσάι, φαίνεται πως συμβάλλουν στην καθυστέρηση της αθηροσκλήρωσης περιορίζοντας το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον, πιο πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες αποκαλύπτουν μειώνουν το σχηματικό και τον πολλαπλασιασμό διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων.
  • Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται επίσης και στη φλούδα των σταφυλιών, επιδεικνύει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, έχει φανεί πως βοηθά στη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL χοληστερόλης και της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων προστατεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την υγεία της καρδιάς.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλλα, προσθέστε τα στο πρωινό σας (στο γάλα ή το γιαούρτι) ή καταναλώστε τα ως ενδιάμεσο σνακ και νοιώστε τα ευεργετήματα που προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου